no to może macie tam bardzo porządny serwis, ja niestety doświadczyłem jednego, że jak coś sie popsuje i trzeba wyłożyć pieniążki na to, to z pewnością w okresie gwarancji nie będą to ich tylko moje pieniądze, dlatego takie posunięcia jak wymiana modułu, anteny itd... hmmm, dla mnie ryzykowne podejście. jest to moje bodajże 8 auto w życiu wiec trochę się przeżyło czasu i dlatego wolę być ostrożny.
[OII] Centralka elektryczna - skąd pociągnąć napięcie +12V
Zwiń
X
-
kross12 -
blind_walker, za późno - już połamałem
po zamontowaniu ponownym się trzyma ale sobie już nową okrągłą rameczkę w ASO zamówiłem.
[ Dodano: Czw 28 Lip, 11 22:01 ]
blind_walker, to powiedz mi jeszcze proszę ile stopni w prawo i jak mocno go trzeba obrócić bo wczoraj próbowałem i dupa. Wciska się oczywiście ale w prawo za dużo się nie da obrócić - jakieś 15 stopni może - a wyjść nie chce i tak.
Komentarz
-
-
Najlepiej kupić sobie pin i wpiąć sobie nowy bezpiecznik. Jak dostaniemy się na tyły tablicy rozdzielczej to tam mamy dwa główne rzędy bezpieczników. Na jednym mamy stały plus na drugim po stacyjce. Wystarczy, że nasz nowy kabel zaopatrzymy w końcówkę (pin) i wetkniemy go od tyłu (a fe) w wolny otwór. Od przodu montujemy bezpiecznik i gotowe.Zamieszczone przez czyzyk64witam. odświerze nieco temat.
Mam pytanko do fachowców z elektryki, pod który wolny miejsce na bezpiecznik moge sie wpiąć aby mieś zasilanie +12V po stacyjce ?, tak aby can nie wywalał blędów.
W zalączeniu fotki
Mam nadzieje że zrozumiałe
Komentarz
-
-
witam, a ja mam takie pytanie: czy podłączanie dodatkowych źródeł poboru prądu z już istniejących to nie wprowadza dodatkowych wpisów (błędów) w komputerze? bo technicznie to widzę że wszystko opanowane jest, ale przecież zmieni się obciążenie łącza?Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
Była:
Jest:
1) Octavia 1,4 TSI
jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis
Komentarz
-
-
Komputer komputera nie jest jeszcze na tyle rozbudowany żeby mierzyć prąd w swoich obwodachZamieszczone przez matomprawitam, a ja mam takie pytanie: czy podłączanie dodatkowych źródeł poboru prądu z już istniejących to nie wprowadza dodatkowych wpisów (błędów) w komputerze? bo technicznie to widzę że wszystko opanowane jest, ale przecież zmieni się obciążenie łącza?
Jedyne co potrafi to wykryć błąd gdy spali się jakiś bezpiecznik (bo np. pompa abs nie odpowiada a jest w systemie), albo posumować znane obciążenia (np. włączenie świateł, ogrzewania szyby itp.) po to aby zmniejszyć pobór mocy przez inne urządzenie (mam na myśli omawianą w innym temacie grzałkę elektryczną, której moc zależy od kilku warunków m.in. włączonych obwodów).
Jedyne zagrożenia jakie niesie podłączenie się pod instniejący obwód to przeciążenie tego obwodu = spalenie jakiegoś bezpiecznika i w związku z tym wyłączenie jakiejś funkcjonalności samochodu.
Komentarz
-
-
Czy taki adapter nada się do wyciągnięcia 12V dla CB ze skrzynki bezpieczników?
http://allegro.pl/adapter-bezpieczni...939720740.html
Trzeba gniazdo 12V zamontować zamiast wtyków dla multimetru i powinno działać, czy muszę jeszcze masę podłączyć do adaptera?
Komentarz
-
-
Nie nada się. To jest do zupełnie czego innego.Zamieszczone przez hizokuCzy taki adapter nada się do wyciągnięcia 12V dla CB ze skrzynki bezpieczników?
http://allegro.pl/adapter-bezpieczni...939720740.html
Trzeba gniazdo 12V zamontować zamiast wtyków dla multimetru i powinno działać, czy muszę jeszcze masę podłączyć do adaptera?
PS.A jak toto by miało działać?
Komentarz
-
-
Tak jak wcześniej są opisy ze sztukowaniem i podpinaniem kabelków bezpośrednio pod bezpiecznik to przy tym kabelku można to zrobić w mniej inwazyjny sposób, ważne przy aucie na gwarancji.Zamieszczone przez mrrudzinNie nada się. To jest do zupełnie czego innego.
PS.A jak toto by miało działać?
Nadal nie widzę powodu dla którego ten kabel się nie sprawdzi??
Komentarz
-
-
no bo się po prostu nie zmieści pod pokrywką
powinien być zakrzywiony pod kątem 90 stopni
Naprawdę nie wiem, co was powstrzymuje przed dodaniem nowego bezpiecznika do skrzynki bezpieczników. W skrzynce są wolne miejsca na bezpieczniki z doprowadzonym +12V. na "nóżce od góry". Wystarczy dodać pin bodajże 000 979 131E i wpiąc go na dole. Po włożeniu bezpiecznika w gniazdo będzie 12V na tym pinie chronione bezpiecznikiem. Żadnego rzeźbienia w gównie z jakimiś przelotkami. Przewody, które dochodzą do tej skrzynki wytrzymają wybuch bomby atomowej niż się spalą od jakiegoś śmiesznego bezpiecznika 10 czy 20 A....Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Tak, to fakt, nie zmieści się, zauważyłem. Zakrzywionych nie znalazłem.
Odpowiedni byłby taki "Zündplusadapter" jak tu http://www.octavia-forum.de/forum/vi...p?f=19&t=15971, ale nie mogę namierzyć podobnego.
Taki gotowy adapter byłby wygodniejszy i można, by go szybko zdemontawać przed wizytą w ASO. W ostateczności pewnie zrobię tak jak piszesz, Enriquez.
Komentarz
-
Komentarz